Welkom bij Toneelvereniging G.U.N.D.A.! Wij zijn een enthousiaste groep toneelspelers die plezier en lachen centraal stellen in alles wat we doen. Sinds onze oprichting in 1946 brengen we met veel lol voorstellingen op de planken.
Bij G.U.N.D.A. geloven we dat theater de perfecte manier is om een band met het publiek te maken en samen onvergetelijke momenten te creëren. Onze leden, van jong tot oud, delen niet alleen de liefde voor het toneel, maar ook een passie voor samenzijn en gezelligheid.
Toneelvereniging GUNDA werd in 1946 opgericht in het dorp Nieuwenhoorn, voortkomend uit de behoefte aan vertier na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Een groep vrienden, onder leiding van Leen Vinke, het echtpaar Emmerzael en Jan Gottschal, kwam in de bakkerij van Emmerzael samen voor wat ontspanning. Hun gezamenlijke interesse voor theater leidde tot de oprichting van "Gezellige Uurtjes Na Dagelijkse Arbeid," kortweg GUNDA. De eerste voorstellingen, waaronder "Wilde Vaart" en "Mensen rond de havens," werden opgevoerd door bekende dorpsfiguren zoals Leen Vinke en Bram Kwak.
In de jaren ’50 groeide GUNDA uit tot een actieve toneelvereniging. Vergaderingen vonden plaats in café Waardenberg (later Hazelbag), café Vinke en café Kramer. Vanwege financiële beperkingen werden repetities vaak gehouden in de huiskamer van een van de leden. Dankzij het harde werk van Leen Vinke, die donateurs wist aan te trekken, speelde GUNDA gemiddeld tien keer per seizoen, zowel in het eigen dorp als voor andere verenigingen in de regio. Toen als met elke avond “bal na”. De vereniging bleef financieel onafhankelijk en ontving geen subsidies. Lokale ondernemers droegen toen al bij als adverteerders, wat de band met de gemeenschap verder versterkte.
In de jaren ’70 evolueerde GUNDA naar een "theater van de lach," wat goed aansloeg bij het publiek. Stukken als "Een beeld van een man" en "De onbetaalbare loodgieter" zorgden voor veel hilariteit, vaak vergezeld van bloopers die het publiek vermaakten.
In die periode werden er twee stukken per jaar gespeeld en veel optredens verzorgd in bejaardenhuizen en buurtverenigingen in de regio, met een gemiddelde van 13 tot 15 uitvoeringen per jaar. Lokale ondernemers droegen toen al bij als adverteerders, wat de band met de gemeenschap verder versterkte. Een memorabele voorstelling vond plaats in Goedereede bij de Oranjevereniging, waar, ondanks het slechte weer en de gladde omstandigheden, de sfeer bijzonder gezellig was. Het werd een groot familiefeest dat tot in de kleine uurtjes duurde, zo laat dat het thuisfront, de politie en zelfs het ziekenhuis zich afvroegen of er iets was gebeurd.
In de jaren ’80 zette GUNDA deze succesvolle lijn voort met voorstellingen zoals "Hoekse en Kabeljauwse Twisten." Nieuwe spelers en regisseurs, zoals Gerda Punt en Sonja den Ouden, sloten zich aan en hielpen GUNDA verder ontwikkelen. Na meer dan 40 jaar verhuisde de vereniging van de Kroon naar de Oude Woelhoek en weer later kwam daar Theater 2 Hondjes in Hellevoetsluis bij.
Het hoogtepunt voor GUNDA kwam in 2023, toen de vereniging optrad in het prestigieuze Oude Luxor Theater in Rotterdam met de klucht "Tante Bella’s Beautysalon." Mede door het geweldige “bal na” bleek dit een groot succes en versterkte hun reputatie als gezellige, maar ambitieuze toneelvereniging.
Na meer dan 75 jaar blijft GUNDA een begrip in de regio, trouw aan zijn oorsprong, met nog steeds vele uitverkochte voorstellingen. GUNDA geniet van een trouwe schare fans en kijkt altijd naar uit om het publiek met hun optredens te blijven verrassen en te laten lachen.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.